Citeste articolul original pe: http://facutdemana.com/diverse/cum-sa-ti-optimizezi-blogul-de-pe-blogger-com/#ixzz2Du00HcGt

vineri, 2 noiembrie 2012

Psihologia culorilor


Fiecare dintre noi avem propria percepţie asupra culorilor şi le atribuim propria simbolistică ȋn funcţie de preferinţe. Este inevitabil să nu fie aşa din moment ce trăim ȋn culoare, ne exprimăm prin culoare, vibrăm prin intermediul ei, ȋi acordăm locuri de cinste la evenimentele importante din viaţa noastră, o folosim ca punct de reper, ne induce stări de reverie, etc.
Culoarea este, ȋntr-o anumită măsură, oglinda personalităţii noastre, opţiunea care ne stă mereu la dispoziţie atunci când ne dorim să fim optimişti, visători, relaxaţi, etc. Astfel, culoarea ȋn design-ul interior reprezintă o parte din noi, o amprentă personală sau evocă sentimente pe care ne dorim să le avem ȋntr-un spaţiu anume.
Cunoaşterea simbolisticii culorilor vorbeşte despre noi şi despre cei din jur, astfel putem cunoaşte aspecte generale despre un om ȋn funcţie de preferinţele lui cromatice.
Roşu contopeşte stări antagonice : agresivitatea şi furia cu pasiunea şi erotismul. Poate simboliza atracţie, dar şi interdicţie. Utilizarea sa ȋn exces poate oferi o dimensiune dramatică spaţiului, dar ȋn cantităţi bine dozate poate induce o stare de căldură. Este o culoarea ideală pentru dining room şi bucătărie, deoarece se consideră că sporeşte apetitul. Ȋn birouri favorizeză discuţiile şi dezbaterile.
Galben. Stimulează sistemul nervos şi este asociat stărilor de fericire şi optimism. Ȋn acelaşi timp activează memoria şi stimulează creativitatea şi intelectul. Poate reprezenta o opţiune pentru camera copilului, ȋnsă intensitatea sa trebuie dozată cu atenţie pentru a nu fi deranjant.
Albastru este asociat cu spiritualitatea, calmul, pacea şi stabilitatea. Este o culoare propice stărilor meditative şi relaxării. Utilizat ȋn exces poate da impresia unei atmosfere reci, dar ȋn cantităţi reduse poate transmite sentimentul de linişte. Este recomandat a se folosi ȋn săli de aşteptare, birouri şi băi.
Oranj. Este un bun antidepresiv datorită sentimentelor de optimism şi entuziasm pe care le emană. Stimulează creativitatea şi sporeşte apetitul, fiind astfel o culoare ideală pentru dining room şi living. Ȋn cazul birourilor este recomandat un derivat al oranjului, terracotta, care energizează ziua şi oferă o stare de confort după lăsarea ȋntunericului.
Verde. Ochiul uman este obişnuit cu acestă culoare datorită faptului că este foarte prezentă ȋn natură. Ȋn cultura celtică este simbol al fertilităţii, iar ȋn cea egipteană este asociat cu speranţa. Verdele este o culoare ideală pentru sufragerii, dormitoare, băi şi birouri datorită stării relaxante pe care o induce. Trimiterea sa la renaştere şi echilibru o face o culoare potrivită pentru spa-uri.
Violet. Reprezintă luxul, nobleţea, prosperitatea şi autoritatea. Este o culoare favorabilă stărilor de meditaţie. Nu este indicat să fie folosit ca şi culoare generală. Culorile neutre sunt ideale pentru a o tempera.
Maro. Este culoare a pământului, culoare-simbol a stabilităţii, siguranţei şi ȋncrederii. Poate fi utilizat de cei care au atenţia volatilă, dar nu ȋn exces.
Simbolistica culorilor reprezintă o bază care poate fi utilizată cu succes ȋn decorarea spaţiului dumneavoastră. Combinarea cromatică se traduce printr-o asociere de simţuri şi stări. Aşadar, faceţi primul pas pentru a deveni propriul dumneavoastră designer J !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu