Citeste articolul original pe: http://facutdemana.com/diverse/cum-sa-ti-optimizezi-blogul-de-pe-blogger-com/#ixzz2Du00HcGt

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Comorile din spatele licitaţiilor


       Cu toţii am auzit de licitaţii, însă nu mulţi dintre noi avem o idee clară ce presupun acestea. În primul rând, licitaţiile pot ascunde adevărate comori, opere de artă (de ex. bijuterii, mobilier, picturi, etc) ale căror valoare creşte în timp. În al doilea rând, prin intermediul licitaţiilor putem vinde o operă de artă, deci ne oferă posibilitatea unui câştig imediat, iar în al treilea rând putem găsi obiecte unice, neconvenţionale, la preţuri avantajoase.

       În afara licitaţiilor publice din SEAP (utilizat de instituţiile publice) şi licitaţiilor băncilor (executări silite, preluări de leasing, etc), există casele de licitaţii, care adesea oferă loturi de obiecte inedite.

       Dacă vreau să cumpăr, cum aflu de obiectele puse în vânzare şi care este procedura de cumpărare?

       Obiectele oferite spre vânzare se găsesc în cataloagele electronice ale caselor de licitaţii sau în cadrul expoziţiei licitaţiei, care este deschisă timp de 5 zile înainte de eveniment. Un mod mai comod de informare este contactarea reprezentanţilor caselor de licitaţii.
       După vizualizarea obiectelor, există posibilitatea de la participa personal la licitaţie şi de a trăi experienţa achiziţiilor de acest tip. Dacă se doreşte păstrarea anonimatului, atunci participarea poate fi telefonică, conexiunea cu sala de licitaţie fiind prin intermediul unui reprezentant al casei de licitaţii, sau se poate opta pentru participarea prin ofertă scrisă în care se precizează loturile dorite şi suma pe care sunteţi dispus să o oferiţi pentru acestea.
       După adjudecare se primesc informaţiile legate de plată şi de livrare. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că suma totală se calculează astfel: preţul de adjudecare, taxa de timbru a artiştilor plastici (0,5%) şi taxa totală de licitaţie (include comisionul casei de licitaţii, TVA-ul şi dreptul de suită), care variază, în total, între 15% şi 20%, în funcţie de valoarea loturile adjudecate.

       Dacă mă hotărăsc să vând, care este procedura de vânzare?

       Obiectele care se doresc a fi vândute vor fi evaluate de anumiţi experţi, care le pot stabili autenticitatea şi valoarea estimativă. Expertiza şi evaluarea sunt servicii gratuite, puse la dispoziţia vânzătorului de casa de licitaţii.
       După stabilirea valorii estimative, se impune un preţ de pornire, de regulă inferior estimării, mod prin care este încurajat concursul de oferte în licitaţie. Apoi obiectele sunt plasate în custodia casei de licitaţii pentru promovare.
       La 2 săptămâni după ce are loc licitaţia, se primeşte suma la care s-a încheiat vânzarea, din care casa de licitaţii îşi rezervă comisionul stabilit în certificatul de custodie. În cazul în care obiectele nu se vând, acestea pot rămâne timp de încă două săptămâni în custodia casei de licitaţii, timp în care vor fi oferite spre vânzare la valoarea minimă a intervalului estimativ.

       Întămplător am găsit casa de licitaţii Artmark (http://www.artmark.ro/), iar două dintre colecţiile de obiecte care mi-au atras atenţia au fost în cadrul licitaţiilor “Art Nouveau şi Art-Deco: de la bijuterie la mobilier” şi “Valori Tradiţionale”. Prima include foarte multe bijuterii excepţional de frumoase, iar a doua este reprezentată de un număr impresionant de tablouri. Nu am posibilitatea să postez fotografii ale obiectelor, însă merită văzute.

       Procedurile de vânzare şi cumpărare sunt aproximativ aceleaşi cam la toate casele de licitaţii, însă cele prezentate mai sus poartă amprenta Artmark. Rămâne la alegerea fiecăruia pe care parte a baricadei îşi doreşte să fie. Personal, mi-aş dori să fiu în postura cumpărătorului, dar şi a vânzătorului care are în casă o “comoară” de care nu ştie încă :). Tu din ce unghi ai vrea să priveşti lucrurile?

2 comentarii:

  1. Ma bucur sa citesc acesta postare! Eu privesc lucrurile din partea ambilor si a cumparatorului si a vanzatorului :) Toate piesele mele de mobilier pe care le am spre vanzare sunt cumparate de la case de licitatii iar tablourile pe care le am le vand prin intermediul acestor case de licitatii inclusiv prin Artmark unde chiar in decembrie o sa am un tablou al lui Iosif Iser dar depre asta o sa povestesc pe blogul meu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur daca ti-a placut articolul. Ideea era sa scot in evidenta procedurile care exista de-o parte si de cealalta si, daca se poate, sa incuranjez oamenii sa cumpere obiecte de valoare, desi nu stiu in ce masura exista interes. Astept detaliile despre tablou :)

      Ștergere