Citeste articolul original pe: http://facutdemana.com/diverse/cum-sa-ti-optimizezi-blogul-de-pe-blogger-com/#ixzz2Du00HcGt

miercuri, 31 octombrie 2012

Regulile culorilor


Culoarea joacă un rol foarte important ȋn amenajarea spaţiului, fapt pentru care devine unul dintre punctele cheie ale decorului. Ȋnainte de a ţine cont de tendinţe, trebuie să avem ȋn vedere câteva reguli de bază ale culorilor.

Mulţi dintre noi consideră că tonul şi nuanţa sunt sinonime, ȋnsă sunt două noţiuni complet diferite. Tonul reprezintă drumul pe care ȋl parcurge o culoare spre alb sau negru, astfel ȋncât culoarea poate deveni mai luminoasă sau poate avea un grad de luminozitate mai scăzut. Nuanţa este reprezentată de amestecul a două culori, procedeu prin care se păstrează luminozitatea celei folosite ȋn cantitate mai mare.

Roata sau cercul culorilor este o convenţie utilizată de specialiştii ȋn domeniu pentru a găsi cele mai bune acorduri cromatice. Ȋn cadrul acesteia, culorile principale sunt reprezentate de Roşu, Galben şi Albastru. Din cele trei culori principale rezultă trei culori secundare:Ø  Oranj/ Portocaliu= roşu + galben
Ø  Verde= galben + albastru
Ø  Violet= albastru + roşu

Ȋn diagonală regăsim culorile complementare considerate a fi cele mai reuşite combinaţii, deoarece se scot ȋn evidenţă una pe cealaltă, realizându-se astfel contraste puternice. Totuşi, utilizarea lor trebuie să fie ponderată pentru a nu irita prin intermediul contrastului sau acestea se poate tempera cu ajutorul culorilor acromatice (negru şi alb) sau cu ajutorul culorilor neutre.

Un comentariu:

  1. galben are complementar albastru, rosu are turcoaz si violet are verde.
    http://www.greatreality.com/ColorComp.htm

    RăspundețiȘtergere