Citeste articolul original pe: http://facutdemana.com/diverse/cum-sa-ti-optimizezi-blogul-de-pe-blogger-com/#ixzz2Du00HcGt

joi, 28 februarie 2013

Feng Shui: dormitorul      Dormitorul este cea mai importantă încăpere a casei, deoarece aici ne petrecem o foarte mare parte din timp. Din acest motiv, dormitorul trebuie să fie confortabil, intim, relaxant şi odihnitor. Dormitorul Feng Shui ideal se poate realiza prin culoare, lumină subtilă, mobilier şi decoraţiuni adecvate.

      Culorile ideale pentru un dormitor Feng Shui sunt nuanţele de pământ, bej, crem şi mov lavandă. Se pot adăuga accente de “culoare pasională” precum roz sau roşu pentru a spori ideea de senzualitate a interiorului. Culorile reci (albastru, verde, etc) sau albul în exces pot diminua intimitatea dormitorului. Pasiunea, senzualitatea pot fi redate şi prin materiale luxoase şi/sau lumina subtilă a lumânărilor.
     
      Dormitorul trebuie să ilustreze o imagine romantică în care patul trebuie să ocupe poziţia centrală. Obiectele de decor trebuie să transmită stări pozitive, iar tablourile, imaginile din acest spaţiu trebuie să ne inspire. Dacă vă doriţi relaţii pe termen lung, nu expuneţi imagini solitare. În schimb, promovaţi egalitatea şi parteneriatul prin obiecte pereche: noptiere, lămpi, etc.
      Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ţineţi cont este poziţia patului. Imaginile de mai jos ilustrează cum putem plasa corect patul în încăpere în raport cu uşa. Aceasta se numeşte “poziţia puterii”, mai exact este unghiul prin care putem vedea uşa de la intrare şi chiar întreaga încăpere. Dacă nu puteţi poziţiona patul în aşa fel încât să vedeţi uşa, atunci plasaţi o oglindă care să reflecte intrarea în cameră. Evitaţi ca patul să fie în linie directă cu uşa, adică vis-à-vis de aceasta. Acest aspect influenţează în mod negativ fluxul de energie.      Un dormitor Feng Shui inspiră pasiune, senzualitate, confort, relaxare, dar şi siguranţă. Aici obiectele de decor şi mobilierul nu trebuie să fie ascuţite şi nu trebuie să existe obiecte grele care să atârne asupra patului/ capului. În acelaşi timp, evitaţi orice obiect care vă poate reflecta imaginea (oglinzi, televizor, etc) în timp ce staţi întinşi în pat. Aceste obiecte vă pot face nopţile albe şi somnul neliniştit.      Şi în dormitor se aplică unul dintre principiile generale ale Feng Shui: nu are ce căuta dezordinea nici în încăpere, nici în dulapuri şi trebuie să ne descotorosim de tot ceea ce nu folosim sau nu ne place. Imaginea dormitorul vorbeşte despre noi. Un dormitor care se axează numai pe culori închise poate arăta o teamă a celui care îl foloseşte. Pentru a ne deschide spre noi relaţii şi experienţe, trebuie să lăsăm lumina naturală să scalde încăperea şi să afişăm imagini cu cupluri care ne inspiră.

      Când ne dorim un dormitor Feng Shui trebuie să ne urmărim dorinţele şi intuiţia. Vom ştii ceea ce este potrivit pentru dormitorul nostru prin trăirile interioare şi în funcţie de ceea ce ne transmite obiectul respectiv. Luaţi acest aspect ca pe un experiment care merită încercat pe viitor şi vedeţi dacă funcţionează şi în cazul dumneavoastră.Pentru dormitor trebuie să ţinem cont de următoarele:

-Patul este obiectul “vedetă” al încăperii şi trebuie poziţionat în aşa fel încât să vedem uşa.

-Incurajaţi egalitatea prin obiecte pereche (noptiere, lămpi, etc).

-Alegeţi culoarea potrivită: nuanţe de maro, crem, lavandă, roz, bej, piersică, violet, coral, terra-cotta, auriu, bronz, culoarea somonului sau a mierii.

-Tăblia patului trebuie să fie solidă. Trebuie să inspire siguranţă.

-Aerisiţi cât de des puteţi spaţiul.


-Televizorul, computerul şi alte aparate similare nu sunt indicate în dormitor.

-Lumânările sunt sursele de lumină cele mai indicate în Feng Shui, însă dacă nu suportaţi mirosul de ceară sau din orice alt motiv nu doriţi lumânări în dormitor, atunci folosiţi obiectele de iluminat care vă dau posibilitatea de a regla intensitatea luminii.-Peste noapte toate uşile din dormitor trebuie să fie închise (uşa care permite accesul în încăpere, uşa de la terasă, uşile de la dulapuri, etc).Acest lucru aduce sănătate relaţiei de cuplu, pace şi calm.

-Evitaţi ca patul să fie poziţionat sub grinzi sau să aibă spaţii de depozitare încorporate.

-Dacă apare o despărţire în cuplu este indicat ca mobila din dormitor să fie schimbată.

-Evitaţi imagini religioase, cu familia sau prietenii. Acestea nu îşi au locul în  dormitor.-Nu poziţionaţi patul sub fereastră.

-Nu sunt recomandate florile sau plantele în dormitor, doar dacă spaţiul este suficient de mare pentru ca plantele să fie dispuse departe de pat.

-Nu decoraţi interiorul încăperii cu fântâni ornamentale sau orice alte imagini/ obiecte care ne duc cu gândul la apă, deoarece apa aduce o energie emoţională mult prea mare.


Surse: feng-shui-and-beyond.com; fengshui.about.com; fengshuidana.com; hgtv.com; sheknows.com; openspacefengshui.com; bedroom-a.com; pinterest.com; furniture.trendzona.com; fengshuiformy.com; trendecoration.com.

10 comentarii:

 1. Ce amenajari....ce decoruri....cum arata doamne dormitoarele astea...

  Sa tot te relaxezi intr-un astfel de dormitor (oricare dintre ele).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca iti plac. Am incercat sa le expun pe cele mai "expresive". Pentru mai multa inspiratie te astept pe pagina de facebook (http://www.facebook.com/DecoRelooking) :)

   Ștergere
 2. Nu stiam asta pana acum.Sunt niste lucruri foarte interesante si bune de stiut.Eu am patul chiar in linie cu usa si fix langa fereastra...acum stiu de ce nu dormeam bine pana acum.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că vă sunt de folos informaţiile pe care le scriu pe blog.

   În privinţa feng shui-ului, unii sunt sceptici, alţii cred în principiile care îi stau la bază. Eu zic că nu ne costă să îl încercăm :).

   Ștergere
 3. Foarte interesant intregul articol si foarte frumoase pozele. Un aspect care probabil nu are legatura cu Feng Shui dar este important de avut in vedere in ceea ce priveste amplasarea patului, este ca sa nu amplasati patul pe un perete de exterior.
  Intrebare: este recomandat sa plasezi patul in mijloc (lipit de perete, dar nu vis-a-vis de usa)?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc pentru aprecieri.

   Nu sunt consultant Feng Shui, însă, din câte ştiu, patul se poate amplasa şi în mijlocul camerei atâta timp cât nu este în linien directă cu uşa. Poate fi poziţionat pe diagonală în raport cu aceasta.

   Ștergere
 4. este recomandat albul pt dormitor????

  RăspundețiȘtergere
 5. Bună ziua,

  Din câte ştiu, albul reprezintă elementul Metal, care atrage bogăţia şi prosperitatea. Este o culoare care se poate folosi în toată casă, însă este recomandat să se utilizeze în combinaţie cu culori calde. Dacă e să luăm în considerare principiile Feng Shui, albul e indicat în birouri şi biblioteci.

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna ziua , e ok ca patul sa fie pozitionat in mijlocul peretilor , cu 2 noptiere , si lungimea acestuia sa se termine in dreptul tocului usii, usa fiind pe partea stg? peretii lila

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legat de pozitionarea patului, am aratat cateva exemple mai sus. Din ceea ce stiu, este ideal ca patul sa nu fie vis-a-vis de usa. Nu stiu nuanta dormitorului, insa culoarea lavandei este recomandata.

   Ștergere