Citeste articolul original pe: http://facutdemana.com/diverse/cum-sa-ti-optimizezi-blogul-de-pe-blogger-com/#ixzz2Du00HcGt

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Feng Shui pentru începători: harta Bagua



    Chinezii au studiat timp de mii de ani (peste 3000) ce se întâmplă cu energia din spaţiu. Astfel, au descoperit că orice spaţiu (micro sau macro, o încăpere sau o clădire întreagă) privit în plan este împărţit în 9 zone egale de influenţă, care în arta Feng Shui poartă numele de harta Bagua. Aceste 9 delimitări ale spaţiului reprezintă 9 aspecte distincte ale vieţii.
    Se consideră că harta Bagua ne permite să ne concentrăm intenţiile şi să atragem energii pozitive asupra unor aspecte specifice ale vieţii. Cele 5 elemente specifice ale artei Feng Shui (despre care voi vorbi într-un articol viitor) pot amplifica energiile pozitive ale fiecărei zone prin amplasarea lor corectă.
     Pentru început aveţi nevoie de o busolă pentru a determina punctele cardinale. Apoi, creaţi o schiţă, un plan al camerei sau locuinţei. Planul îl veţi împărţi în 9 zone egale stând cu faţa spre nord. Veţi putea pune accent pe zonele care vă interesează mai mult, însă acest lucru nu presupune ignorarea celorlalte.

     Acolo unde spaţiul vă permite (de exemplu, dacă plănuiţi să vă construiţi o casă) ar fi ideal ca nordul să se afle în zona uşii de la intrare, aceasta fiind considerată “gura lui Chi”, loc prin care intră cea mai multă energie în casă.




1. Nord- Zona carierei şi a realizării profesionale. Reprezintă modul în care ne câştigăm existenţa prin intermediul locului de muncă, prin prisma propriei afaceri sau a investiţiilor. Corespunde cu scopurile noastre profesionale şi ne ajută să ne găsim vocaţia (în cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat încă). Este şi zona hobby-urilor şi abilităţilor. Aici se poate amplasa biroul.
Obiecte ideale: oglinzi, cristale, acvarii, fântâni, tablouri sau imagini care simbolizează job-ul ideal sau afacerea ideală, etc.

2. Nord-Est- Zona cunoaşterii şi a educaţiei. Reprezintă zona dezvoltării personale, locul ideal pentru a practica yoga, meditaţia şi pentru a te ruga.
Obiecte ideale: cărţi, plante, obiecte care au legătură cu cunoştinţele pe care vrei să le asimilezi despre un domeniu anume.

3. Nord-Vest- Zona călătoriilor şi a oamenilor de ajutor. Reprezintă modul în care acţiunile şi interacţiunile tale cu alţii contribuie la modul tău de viaţă. O viaţă împlinită presupune şi compania celorlalţi, precum şi sprijinul lor atunci când este nevoie. Această zonă presupune destinaţii de vacanţă sau locuri în care ţi-ar plăcea să te muţi şi îi împlică şi pe cei care te pot însoţi în această călătorie. Oamenii de ajutor pot fi prieteni, vecini, asociaţi, mentori, angajaţi, angajatori- oricine care poate contribui la starea ta de bine.
Obiecte ideale: statuete sau fotografii a unor ghizi spirituali sau religioşi, obiecte care ţi-au fost dăruite de aceşti oameni de ajutor, imagini cu locurile pe care îţi doreşti să le vizitezi, etc.

4. Vest- Zona creativităţii şi a copiilor. Reprezintă propria ta creativitate şi relaţiile pe care le ai cu copiii din jurul tău. Este sectorul în care ne putem îmbunătăţi creativitatea şi relaţia cu propriul copil.
Obiecte ideale: clopoţei de vânt, obiecte care amintesc de copilărie, flori proaspete (albe sau în culori pastelate), obiecte metalice (aur, argint, cupru, bronz, etc).


5. Centru- Zona care determină pacea interioară. Aici trebuie evidenţiate obiectele şi culorile care ne oferă stări de siguranţă, stabilitate, pace şi fericire.

6. Est- Zona familiei şi a sănătăţii. Ne aminteşte să ne preţuim atât sănătatea, cât şi relaţiile de familie şi să fim recunoscători pentru ele. O viaţă de familie armonioasă stabileşte şi o stare bună de sănătate pe mai multe nivele, în special atunci când relaţiile de familie şi de prietenie sunt încununate cu iubire.
Obiecte ideale: fotografii de familie, plante verzi, suveniruri primite de la prieteni sau rude, obiecte sau citate înrămate care fac trimitere la stări de sănătate excelente sau relaţii de familie armonioase, etc.

7. Sud-Vest- Zona căsătoriei şi a dragostei. Acest sector reprezintă atât relaţiile de dragoste, cât şi cele pe care le avem cu cei din jurul nostru. Trebuie să conştientizăm că iubirea stă la baza fericirii şi a bunăstării. Iubirea pentru ceilalţi începe cu noi înşine. Aici ar trebui amplasat dormitorul conjugal.
Obiecte ideale: obiecte “pereche” (două lumânări, două lămpi, etc), fotografia partenerului/ partenerei sau chiar cea a cuplului, obiecte destinate aromaterapiei, obiecte care ne duc cu gândul la romantism şi intimitate, imagini şi citate înrămate pe aceeaşi temă.


8. Sud- Zona faimei şi a recunoaşterii. Reprezintă aspectele pentru care eşti cunoscut, recunoscut şi modul în care te comporţi în societate. Acest sector te îndeamnă să-ţi evaluezi prezenţa  şi comportamentul în faţa celorlalţi, în comunitate, la locul de muncă şi în sfera ta de influenţă. Reprezintă modul in care ne percep ceilalţi. Spaţiul trebuie să fie luminos (cu ferestre pentru ca lumina naturală să pătrundă) sau decorat cu corpuri de iluminat.
Obiecte ideale: trebuie incluse obiecte care stau la baza dorinţelor pentru o percepţie pozitivă, certificate, diplome, premii, etc.

9. Sud-Est- Zona banilor şi a prosperităţii. Reprezintă prosperitatea în toate aspectele vieţii: aspect financiar, relaţii, sănătate şi dezvoltare personală.  Astfel, prosperitatea poate veni în mai multe forme, nefiind limitată exclusiv la câştiguri materiale. Banii obţinuţi fără lăcomie sunt o energie deosebită care sprijină dorinţa pentru un stil de viaţă pozitiv.
Obiecte ideale: fântâni, cristale, plante cu frunze rotunde, bancnote, monede, etc.




    
















     În următorul articol voi vorbi despre culorile şi elementele Feng Shui, cum sunt ele atribuite fiecărui aspect al vieţii şi cum pot fi utilizate în designul interior. 

      Sper că aţi descoperit lucruri noi şi interesante!






Surse:  feng-shui-vibes.com; feng-shui-and-beyond.com; lib.uwo.ca; armonianaturii.ro; om2home.com; mountainvalleycenter.com.

10 comentarii:

  1. Interesant si foarte clar explicat! Multumiri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag 😊. E adevarat ca m-am documentat ceva vreme pt seria de postari legate de Feng Shui 😊

      Ștergere
  2. Buna ziua! Eu una nu inteleg daca harta bagua tine cont sau nu de punctele cardinale sau...o pozitionez in functie de usa de la intrare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt expert Feng-Shui, insa, in functie de informatiile care le am, se pozitioneaza in functie de usa de la intrare.

      Ștergere
  3. la un apartament in bloc, cum se pozitioneaza busola? in fata usii de la intrare in apartament sau in fata usii de la intrarea in bloc ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu, punctul de referinta este usa de intrare a apartamentului.

      Ștergere
  4. Sunt incepatoare si am citit cateva articole despre cum sa amenajez insa sunt bulversata de urmatorul aspect: atunci cand folosesc harta bagua nu trebuie sa tin cont si de semnul(elementul) care ma reprezinta sau de kua....?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din ceea ce am citit, nu am gasit informatii cu care v-as putea ajuta in acest sens.

      Ștergere
  5. Buna ziua!
    Am si eu cateva intrebari/incercari de analiza, pt ca si eu sunt bulversat, deoarece este f multa informatie:
    1. din cate am inteles trebuie sa asez harta cu punctele cardinale pe schita apartamentului cu ajutorul busolei. la fel trebuie sa pun si patratul cu numerele anului Maimutei. La fel se aseaza si harta Bagua inclinata dupa busola?
    1 bis. se judeca apartamentul sau pun si intrarea in bloc, alegand astfel intrarea in casa intrarea in bloc?
    2. Ce fac daca imi lipseste nordul, adica am o camera mai iesita in afara spre zona NE (dreapta) si deci dreptunghiul care l-ar forma cu partea stanga este incomplet? Din cate am citit trebuie sa pun o fantana in zona lipsa sau mai bine zis in camera care ar fi avut perete comun cu camera lipsa?
    3. Are importanta daca usa apartamentului da spre o scare care urca la etaj? Ce influente are?
    4. Rrei Sha se afla mereu in SE?
    5. Am citit de copaceii cu pietre, daca se pun mai multi in casa nu se influenteaza/anuleaza?
    6. Harta Bagua este in functie de an sau etse mereu la fel si se aseaza dupa punctele cardinale?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Harta bagua poate fi aplicata si la o singura camera personala sau numai la intreg apartamentul?

    RăspundețiȘtergere